söndag 12 september 2010

Innkallning

Vi åkte till en sandstrand idag igen. Där var hala stenar och efter ett tag började det att ösregna. Valparna åkte i sin väska och inga problem att motivera dem för att kliva i. Tur att vi har den med! Hur man håller styr på 2 valpar som inte lärt sig innkallning kanske någon undrar. Systematisk belöning för kontakt, och när de kommer är ovärdeligt. Att dom kommer på signal är inte läge i denna ålder, först bygger vi värde för att de kommer, och håller kontakten frivilligt hemma i trygga omgivningar, sedan borta i olika miljöer. Då kan man börja räkna med att beteendet är säkrare. Att då sätta på namnet (och bygga värde för namnet, ordet) blir en simpel sak. Valpen kommer i den intensitet som den lärt in när den kom frivilligt. Lär man namnet först fattar inte valpen på vilket sätt den skall komma, fort eller långsamt.
Här kommer bilder från besöket vid stranden:








Innkallnings-signalen är den mest livsviktiga signalen, så den skall man vårda ömt, och inte säga i onödan. Hunden bara MÅSTE komma när man ropar. Det går aldrig att strunta i. Att uppehålla innkallningssignalen när valpen blir äldre gör man genom att ALLTID belöna för när hunden kommer frivilligt och förståss alltid när man ropar. (F.ö är det så en klickertränare arbetar för alla beteende som skall läras in, med frivilligt initiativ från hunden först, och på med signal när beteendet "sitter")

lördag 11 september 2010

8 veckor idag!

Och valparna väger 2,2 och 2,4 kg. En kort fototur måste det ju bli i anledning av dagen. Sent idag vid 20 tiden tog vi oss ut och dåliga ljusförhållanden gjorde att det inte blev så många bilder. Men här kommer några av de bästa. Ha en god helg! På måndag vaccineras valparna och då kan de få träffa mer hundar. :)




fredag 10 september 2010

Høst-tur till stranden!




Donna;
Donna:
Bartok:
Bartok:
Donna:

måndag 6 september 2010

Fortsättning bilder

(Klicka på bilderna ser man dem større!)

Valpar på höst-tur.

Idag tog vi en lite längre (2 timmar) höst tur i bil för första gången.
Vi åkte till ett stall i närheten för miljö-träning. De var intresserade, inte rädda, men tog inte direkt emot belöning, men det är naturligt när man träffar en jätte till djur för första gången.
Här sitter dom i en väska i bilen. Visst ser dom ganska "personliga" ut!


Bartok:
Bela donna :)