lördag 4 september 2010

Grattis 7 veckor!

Den här bilden blir troligen den sista tagna bilden av diandeperioden. Den har nästan upphört och de springer inte heller efter Nike. Det hela har gått väldigt naturligt. Framtänderna är där och väldigt vassa. Bitande på det mesta som går att bita på kommer att vara en stund. Vi har ändå erfarit att denna period är ganska kort. Att säga AJ! hellre än nej och fy när det biter i händer och fötter är bättre. Istället för att på det gamla sättet "straffa" en valp när den biter, byter man mot något som den får bita på. Bytestekniken är effektiv! Också när de tagit något ute som de inte får, ger man valpen godis eller något annat attraktivt. Genom den tekniken har våra hundar lärt sig att komma med ting de hittat, för att liksom fråga om det är lov. Ibland får de behålla "hittegodset" efter att vi undersökt det.

torsdag 2 september 2010

6 veckor 5 dagar




Nu leker valparna hej vilt. De har fått framtänderna nu, som kom sist och diar bara 4-5 gånger om dagen. Nike går till valparna och diar dem när de är stilla. Det är smart eftersom det ger dem trygghet i att vara lugna. När de är lekglada blir de för ivriga och biter istället, då värjar hon sig. Morgonen börjar kl. 6 och håller på till 8 cirka, då somnar de i valphagen igen. Under hela natten sover de där och de blir så jätteglada att se oss om igen. De känner sig trygga och hemvanda där verkligen!
Idag har de varit ute i gräset i sol och de följer med där vi går. De får en kort stund på trimbordet med kammning och lite pyssling, blir vanda med klippmaskinens ljud och blir belönade. Lite trimning har de blivit på öron och hals. Ingen reaktion!

måndag 30 augusti 2010

Klicker och shaping

Det finns en del att läsa om klickerträning på nätet, t.e.x, Historien om klicker: canis bibliotek
Inlärningen av själva klicket är enkel. Klicka när hunden ser på dig och ge hunden belöning. Då belönar man och förstärker fokus och kontakt! Gör 5 repetitioner och en kort paus efter det. Gör så 5 repetitioner igen och paus. Går det bra sätt fram handen och klicka för när hunden touchar nosen på din hand. Att man gör det hemma utan något som stör hunden är vitsen, annars blir det för svårt.
Att man lär hunden fokus och kontakt är jätteviktigt. Har man inte kontakt när man tränar valpen är det svårt att få hunden till att göra något som helst.
Vi har väl alla upplevt hundar som inte lyder, och tänker....ja men hunden kunde ju detta när jag tränade hemma.
Hemligheten med att få en lydig hund, är att träna samma beteende i olika miljöer, efter att detta sitter bra hemma. Har man tränat hunden att ligga i köket, tränar man sedan kanske i hallen, i sovrummet, på gården, i skogen osv. Cluet är att se till att beteendet är pålitligt, att hunden kan det bra före man går vidare till nästa plats. Många repetitioner, men korta pass! Det finns mycket att skriva om detta, men en bra bok heter"Klickerträning för din hund", på Canis.

Shaping (formning av beteende (adferder) har "de lärda klickertränarna" formulerat på två olika sätt, fri shaping och shaping.
"Fri shaping" är kanske roligast och det man gör mest med sin valp. Kort sagt lär man hunden att fantisera och improvisera :) Man klickar för spontana initiativ hunden tar. Kanske valpen nosar på sin svans, klicka och belöna för det! Alla gånger valpen nosar på sin svans klickar man och belönar. Regeln heter: Ett beteende som förstärks ökar i frekvens! Ett beteende som inte förstärks minskar i frekvens. På samma sätt lär man ut innkallning, när hunden kommer spontant, klick och belöning. Man belönar frivilliga beteenden utan varken kommando eller signaler med kroppen eller lockar hunden på något sätt. När hunden erbjuder beteendet oftare, frivilligt och utan lockande kan man så sätta på kommandosignal. Är det inte fint att några smartingar tänkt till :) Beteendena sitter mycket bättre, man får en aktivare hund som tänker och är initiativrik, väntar inte passivt på signaler.....jag rekommenderar boken varmt!

klikkertrening2.jpg