lördag 21 augusti 2010

Myten om klicker


Canis är ett företag som är uppbyggt av Morten Egtveit och Cecilie Køste. De har en utmärkt hundhemsida som informerar om allt som har med positiv hundträning och klicker att göra. På sidan finner man allt från videos, böcker, kurser till leksaker och godis. De håller till i Trondheim, men håller kurser i hela Norden genom alla de tränare de utbildat i klicker. De har samlat en sida som har med valpar och valpträning att göra Canis valpsida och de erbjuder också gratis klickerkurs där får man hela kursen som mail till sin epost. Principen kring klickerträning är enkel egentligen, men i själva metoden kan man verkligen fördjupa sig. Själva klickern är det inget speciellt med, det är bara ett redskap för att belöna med ....belöna exakt med. Med klicket "tar man ett foto", -informerar hunden att -precis DÄR gjorde du rätt, så följer alltid godis eller lekbelöning efter ett klick. Istället för klick kan man säga BRA! faktiskt. Så så magiskt är själva klicket inte. Det gäller att vara exakt i sin information. Det är framförallt nya saker eller shaping, formning av beteenden (atferder) man lär in genom klicker. Shaping är kjempeKUL och inte svårt! Skriver mer om det senare! Här är benslalom med Nike som har blivit inlärt genom shaping (format fram beteendet steg för steg):

5 veckor idag

och allt går så fort så fort, som tur är har vi hela 5 veckor kvar med valparna hemma. Enligt den kända kynologen Turid Rugaas lär sig valparna bithämning fram till 10 veckors ålder och det vill vi att de skall få i sig. När de biter för hårt säger mammorna ifrån. Inget är så effektivt som språket mellan artfränder. Dessutom hinner vi med mera socialisering tillsammans med Nike och oss i den trygga miljøn det är. Den har f.ö redan börjat. De har till idag fått träffat en hel del nya människor, och fått undersöka nya underlag, stor papperspåse, plastsäck, kompostgaller, tvättstativ mfl. De leker på det nya materialen och reagerar positivt på ljuden de skapar. En ny ting om dagen. De är mindre ljudkänsliga än tidigare och rör sig nu över större områden.

Bartok som tycker att plastpåsen nu inte är ngt speciellt med.
Bonnie som vant sig med kompostgallret:

onsdag 18 augusti 2010

Bilder från idag!

Bartok:
Bonnie:
Bonnie nosar på Aimies bakben:
"Mammorna" på morgonturen:

tisdag 17 augusti 2010

Namn igen

Här sitter vi och funderar över namn, ja på registreringsbevisen. Eftersom Donna Bacalao är aktuellt lutar det åt att en valp får namn efter operamusikalen, som spelas sista helgen i augusti varje år.

Namnbyte

I matskålen kan man också vara! :)
Bela har bytt namn, namnet eller rättare sagt Bella är visst ngn båtmotor enligt grannarna, så vi kallar henne nu Bonnie. Vi tycker de ser mkt fina ut! Bonnie utmärker sig med fina bakbensvinklar och lite längre huvud. Bartok med en än mer kompakt kropp och kortare svans. Svårt att urskilja dem när de växer så fort. Bonnie blir lika små-söt-fet-tjock som Bartok bara över en dag, så man måste se på den vänstra tassen som är vit hos henne. Trampdynan mörknar till sig mer och mer och kanske blir den helt svart. Det vet vi när hon blivit sådär 12 v. enligt Eva på kennel Dellenit. Nu tar vi upp dom till vardagsrummet ett per gånger per dag för att de skall få springa lite. De är rätt trötta efter den seansen. Nike har börjat gå undan när de vill suga nu och det är lite nytt. Klorna klipps enligt konstens alla regler, men medger att det inte är enkelt med så små klor. Tur att det bara är 36 klor som måste klippas, (10 fram och 8 bak), och hur svårt skall det inte vara med 5 valpar = 90 klor???

måndag 16 augusti 2010

Film från 15/8

Vad är sötare än en morrande 4 veckors valp, hoppande och skuttande slickad av sin mor vad de än hittar på. Livet leker och är än så länge ett oskrivet blad. Så oskyldigt och så litet men så stort att vara en del av!